Terugblik:

Dia di TULA

Wat 1 juli (Keti Koti) voor de Surinamers is, is 17 augustus (Tula-dag) voor de Curaçaoënaars: het herdenken en vieren van de vrijheid, afschaffing van de slavernij.


Sporen van Slavernij Haarlem heeft het genoegen gehad om op donderdag 17 augustus 2023 voor de tweede maal haar activiteiten rondom het Provinciehuis te organiseren. De organisatie bestond uit Roos Copier en Justin Horsman namens de Provincie en uit Dineke Stam en Yoshina Davelaar namens Sporen van Slavernij.

In aanloop naar 17 augustus heeft het Haarlems Dagblad een persbericht gepost en heeft Yoshina Davelaar een live interview in het Papiaments gegeven voor de Antilliaanse radio in Amsterdam. 


De inloop in de tuin van het Provinciehuis startte om 13.30 uur. De deelnemers werden vervolgens rondgeleid door curator Winston Brandon in de tentoonstellling Slavernij: Stemmen uit het Verleden. Winston Brandon gaf tijdens de rondleiding uitvoerig uitleg waar de deelnemers erg enthousiast op reageerden. Het verhaal van zijn persoonlijke familiegeschiedenis maakte veel indruk.


Na afloop van de rondleiding stonden Awa di Limoenchi, cocada en vers fruit klaar ter verkoeling op de warme dag. Nieuwe deelnemers voor de fietstocht voegden zich ook bij de groep. De gidsen Dineke Stam en Maya Mutlu namen 24 deelnemers al fietsend met zich mee door Haarlem en Heemstede om de koloniale geschiedenissen te vertellen. Een andere groep bleef in het Provinciehuis om met Yoshina Davelaar het thema 'Slavernij' te bspreken.  


Om 17.00 uur volgde een korte pauze met hapjes en drankjes. Dit was ook het moment waarbij nieuwe deelnemers zich konden aansluiten met als resultaat ruim 50 mensen in de Johan Remkeszaal. Er werden buttens met de datum 17-8-1795, die van de Slavenopstand, uitgedeeld. 


Yoshina Davelaar vertelde middels feit-en-verhalen over de opstand op 17 augustus 1795 waarvan Tula beschouwd wordt als de toenmalige leider van de slaafgemaakten. Wijnand Stomp droeg zijn droom over Tula voor, waardoor Wijnand zich geïnspireerd voelde om Anansi-verhalenverteller te worden. Daarna vertelde Dineke Stam over de bijzondere historische datum 17 augustus voor zowel Indonesië (17-8-1945, Proklamasi, het uitroepen van de onafhankelijkheid) als Curaçao, verbonden door Medardo de Marchena (Curaçao, 29-6-1899 - Bonaire, 15-5-1968) die streed voor de emancipatie van het Curaçaose volk. Sean Hauser, theatermaker, muzikant en achterkleinzoon van Medardo de Marchena gaf samen met percussionist Denzil Tromp een performance over het leven van zijn betovergrootvader. 

De Tula-dag werd afgesloten met een laatste hapje, pastechi en een drankje. Ook was het mogelijk om boeken te kopen over Merdardo de Marchena, Quaco, de verhalen van Wijnand Stomp en natuurlijk het boek Haarlemmers en de Slavernij

"Was echt een heel geslaagde middag, dank! Erg goed georganiseerd, heel informatief en Winston heeft mij echt heel veel wijzer gemaakt over hoe de slavernij eigenlijk ontstaan is. De verhalen van de gids waren daar met de voordrachten van die middag echt een heel mooie aanvulling op." 


"Was een indrukwekkende bijzonder dag. Tot veel overdenkingen gekomen en vooral meer inzicht. Deze donkere bladzijde in de geschiedenis die te vaak onderbelicht is geweest, het leed wat is aangedaan, het is veel. Veel om over na te denken en ook om in het heden nooit meer te laten gebeuren. (...) Tula leeft nu, voor mij is hij beeldend gemaakt. Dank hiervoor."


"De fietstocht was dynamisch en heel interessant. Ook de province was top, evenals de hapjes via de door de provincie ingehuurde catering die heel lekker waren."