Jij, ik, wij en slavernij

Haarlemmers met elkaar in gesprek | 28 juli - 4 augustus 2024

De afgelopen jaren is het koloniale verleden van Nederland steeds meer onder de aandacht gekomen. Denk bijvoorbeeld aan podcasts, theatervoorstellingen, tentoonstellingen, herdenkingen en boeken. Het is een gevoelig en emotioneel onderwerp dat nog steeds doorleeft in onze samenleving.


Met deze gesprekken van Jij, ik, wij en slavernij staat de dialoog, met aandacht voor emotie, centraal. Hiervoor gebruiken wij de dialoogmethode Emotienetwerken* waarmee verschillende perspectieven, ervaringen en emoties gehoord en gerespecteerd worden. Door samen te praten en te luisteren kunnen we begrip opbouwen voor elkaar en voor onze gedeelde geschiedenis. In een veilige omgeving worden drie verschillende thema's besproken die allen met het koloniale verleden van Haarlem verbonden zijn. Ga jij het gesprek aan?


*De methode van Emotienetwerken is ontwikkeld door de Reinwardt Academie en Imagine IC. Het Heritage Lab, expertisecentrum van de Reinwardt Academie, organiseert stelselmatig workshops Emotienetwerken. De organisatoren en begeleiders van de Jij, ik, wij en slavernij gesprekken hebben beiden de workshop Emotienetwerken gevolgd.

Programma en aanmelden

Thema 1: Persoonlijke banden met slavernij

Zondag 14 juli, 13.00 - 14.30 uur

Bibliotheek Zuid-Kennemerland, locatie Haarlem Centrum

Gasthuisstraat 32, Medialab


Thema 2: Vooruit maar niet vergeten

Zondag 28 juli, 13.00 - 14.30 uur

Bibliotheek Zuid-Kennemerland, locatie Haarlem Centrum

Gasthuisstraat 32, Medialab

Aanmelden (max. 15 deelnemers)


Thema 3: Kracht, verzet en veerkracht

Zondag 4 augustus, 13.00-14.30 uur

Bibliotheek Zuid-Kennemerland, locatie Haarlem Centrum

Gasthuisstraat 32, Medialab

Aanmelden (max. 15 deelnemers)

Verplaatst naar een n.t.b. datum 

Deze gesprekken zijn georganiseerd door Savitri Bergraaf (educatief medewerker en projectleider Stedelijk Museum Alkmaar, o.a. voor de tentoonstelling Plantage Alkmaar) en Micaela Cabrita da Palma (onderzoeker voor Pressing Matter en stadsgids Sporen van Slavernij Haarlem) in samenwerking met Mirjam Rentema namens Bibliotheek Zuid-Kennemerland.